KNIGA

Зошто „Емоционално секојдневие“
Критички осврт на „Емоционално секојдневие
Сликата од насловната страна
Синергија
Измени и дополненија:
Портфолио на рецензентите
Наводи и наводници
Биобиблиографија
Контакт и набавка

 

Белешката за авторот
Препорака
Посвета
Наместо предговор
Прикаската за Клошарот
Кармата и судбината
Хипотезата
Бордел
Човек, и кога ќе умре, не е на раат
Содржина
Автобиографија
Закон за здраво (емоционално) живеење
Животно недоразбирање
Среќата во себе

Содржина

Самрачна зона (стр. 5)
Прикаската за Клошарот; Кармата и судбината 1 и 2; Почетокот на животот на поединецот, „Сакам да имам дете, за да имам ...“; Наместо предговор; Самодеструктивци, Самоубиец; Во (мојот) круг; Сопствен систем; Стари програми; Потребата за моќ; Другата страна на моќта; Средна зона; Очите и гледањето; Илузии.

Генезата на проблемите во бракот (стр. 47)
Прељуба; Како настанал пеколот во бракот?; Глупачката и Копукот; Парадоксот на неверната жена; Живот без дразби и стимулуси; Како настанале госпоѓа Г и господин К; (Не)прифаќање на улогите; Свет на мутантчиња и монструмчиња; Возвратната порака; Модели на брак; Кој ти е партнерот?; Емоционален инцест; Љубовни (недо)разбирања; Љубење или поседување; Боја на љубовта; Ороспијата, проститутката, курвата и романтиката; Нарушена рамнотежа; Женска лукавост; Dr Jekyll and Mr. Hyde; Исповест на авторот. Мотив. Хипотезата. За книгава.

Природата на човековата психа (стр. 135)
Емоции; Гушкање на клетките; Заљубеност (Зацапаност); Нарцис(т); Секс; Кој што кажува невербално; Свест и свесност; Разбирање и сфаќање; Меѓусебно разбирање; Сетила; Емпатија; Невербални пораки; Клон и огледало; Наследен модел на однесување; Човечкиот ум, не е сам!; Емотивно недовршени работи; Носталгија или апстиненцијана криза; Домино ефект; Фази на оджалување; Нели сум во право!; Компјутерот во главата; Гатањето и програмирањето; Проблеми со блискоста; Пасивна или тивка агресија; Циклусот на задоволувањето; Прекинување; Ум, мајмун или монструм; Доживувањето на настаните од различни улоги; Мислам и зборам; Два ума; Мојот виц; Кој што прави; Несвесно и потсвесно; Комуникацијата помеѓу потсвесното и свесното; Негацијата и фрустрацијата; Воспитание; Превоспитување на возрасните; Контрола на емоциите; Потиснување; Две во едно; Прифаќање и отфрлање; Адаптација; Условен рефлекс и скрупули; Ментални забрани; Психата на два различни ума; ПолуДива; Преодни процеси.

Децата и родителите (стр. 255)
Нарцис мајка; Кармата на најмалото дете; Проблемите на близнаците; Раната судбина на единецот; Воспитниот процес на моето дете; Симулатор; Како се создаваат мазохисти и садисти; Атмосфера за лудило; Сувопарно учење; „Внуци се сакаат повеќе од деца“; Детенце цвеќенце; Петка и кец; Кулиси и сцена; Послушност; Несвесни очекувања; Животов како река; Дечиња мечиња, родители мечки; Фала Ви воспитувачи мои.

Жените и мажите (стр. 303)
Адам и Ева; Љубовџики и Кавгаџики; Војна меѓу половите; Решение на секој проблем е разводот; Жените и нивните права; Мушки шовинизам; Господин и Госпоѓа; Курва; „Велов во улога на жена и, ... ме фати инает!“; „... и така Господ ги создал човекот и жената“; Жените и женските; Се молам на Бога; Видови женски битија.

Општеството, семејството и Јас (стр. 343)
Правото и секојдневието; Индустријализацијата и човекот; Моето секојдневие; Мојот бес; Моето примарно семејство; Мојот брак; „Јас сум те родила јас ќе те убијам“; Говорот на телото; Парадокси; Емоциите и науката; Питачот и Благородникот; Графити и бисери; Трка.

Љубовта и стварноста (стр. 377)
Беседата на љубовта; Љубовна приемчивост; Љубовна (благо)наклонетост; Љубовна склоност; Љубовна неодлучност; Љубовта како извор на енергија; Контролни драми и разорни игри; Како си `крадеме` енергија; Око за око, зуб за зуб; Битанга и Принцеза пар; Што претпочитате? Енергетски дебаланс; Гамија; За секоја жена.

Лична психологија (стр. 415)
Фантазматски инцест; Постанокот на хомосексуалноста; Лезбејство; Невроза; Први април; (Психо)институции; Психотераписки правци; Психокозметика; Психосинтеза; Психопати; Равенката на човештвото; Логично објаснување; Радиоактивен реактор; Заседа; Твојата болка; Мојата болка; Зависност или врзување; Ехо и фонија; Советот и поддршката; 3+1; Асимилација или интроект; Метадонска терапија; Тераписки процес; Исто е, ама не е исто; Трагедијата „Нај“; Општа дијагноза; Несвесни влијанија; Слики во главата; Зелката (купусот); Проблемот како дрво; Душевен немир; Персонални доживувања; Психо-ментални проблеми; Ѓаволска работа; Отуѓување од себе; Еротски танц; Љубовта и среќата; Невротикот и психопатот.

Филозофија на денот (стр. 509)
Претходни животи; Поглед на задгробниот живот; Квалитет и/или квантитет; Врвот; Добро и лошо воспитаните; Јас сум тука за да се чувствувам добро; Покајание и исповед; Проштевање; Ослободување од гнев; Погреби и свадби; Човек и кога ќе умре не е на раат; Избор на професија; Филозофија на доживувањето; Промени; Моите истражувачки размислувања; Справување со непријателот; Механизам за неутрализација на стресот и траумата; Автоматизација; Како да се ослободиме?; Како се излегува од кругот?; Гешталт принципи; Природно е да се сака; Подрумот во умот; Надежта и лагата; Кој очекува е во чекална; Претполагања; Одговорност; Плати добиј; Добрите и лошите луѓе; Филозофски поглед на животот; Потенцијал; Јас како Лего коцки и сложувалка (мозаик); Јас како пузлица; Паралелен свет; Борба; Клучот; Има ли Бог; Надсвест или колективно несвесно; Сопствен универзум; Законот на привлекувањето; Мистика за смртта.

Преродба (стр. 619)
Кармата и судбината 3, 4 и 5 дел; Внатрешна среќа; Пишаното; Автентичност; Психотерапија на Клошарот; Наместо поговор; „Историјата ни се повторува затоа што не ја научивме.“; Крај; П.С. (После Сè).
 
Закон за здраво (емоционално) живеење
Рецензии
Содржина
Автобиографија